Biodanza

Wat is Biodanza?

Biodanza (‘dans van het leven’) is een vorm van dansexpressie die in de jaren 60 en 70 werd ontwikkeld door de Chileense antropoloog en psycholoog Rolando Toro. Hij beschrijft het zo: “Biodanza is een systeem van menselijke integratie en vernieuwing van het organisme, van affectieve heropvoeding en het opnieuw leren van de oorspronkelijke functies van het leven.”

Anders gezegd: Biodanza is een vorm van bewegen op muziek, geen moeilijke pasjes, iedereen kan het. Het geeft je plezier en een fijn gevoel. Maar daarnaast is het ook een vorm van persoonlijke ontwikkeling. Door de oefeningen ben je niet alleen met je lijf aan het bewegen, ook van binnenuit wordt wat in gang gezet. Je komt in contact met jezelf, maar ook met de mensen om je heen.

Groepsproces

Biodanza wordt wekelijks beoefend in een vaste groep. Het groepsproces en de ontmoeting met elkaar zijn belangrijk. Door wekelijks samen te dansen en dingen met elkaar te delen, bouw je de ervaring en energie met elkaar op. Dit wordt intenser naarmate de groep met elkaar groeit. Het eerste deel van iedere workshop is gericht op vitaliteit. Er worden oefeningen gedaan om de spieren warm te maken en de hartslag te verhogen. De deelnemers bewegen in een kring, maken oogcontact, lopen door de ruimte. Andere oefeningen worden alleen, in twee- of drietallen gedaan en er is ook ruimte voor vrije dans. Het tweede deel van de les zorgt voor vertraging, ontspanning, bij sommigen zelfs een bijna meditatieve staat. Aan het eind van de les worden lichaam en geest weer geactiveerd, zodat iedereen weer alert naar huis gaat.

Voor wie?

Biodanza kan door vrijwel iedereen beoefend worden. Mensen die meer plezier in hun leven willen, die behoefte hebben aan verbinding, of van muziek en bewegen houden maar geen zin hebben om pasjes te leren. Daarnaast heeft Biodanza een aantal positieve effecten op gezondheid en welzijn: tijdens het bewegen komen ‘blij makers’ als serotonine en oxytocine vrij, waardoor stress, angst en eenzaamheid vermindert. Mensen die moeite hebben met ontspannen, slapen beter.

Gea Verhofstad

Gea's Biodanza

Gea Verhofstad
Noorderhavenstraat 285
7202 DD Zutphen

Tel: 06-20774572
Email: gea@geaverhofstad.nl
Skype: geaverhofstad

Waar en wanneer?

Ik geef op drie locaties Biodanza workshops:

Delft, Voorstraat 51 (Spiritueel Huis)

  • Donderdagavond, 19.30 – 21.30 uur
  • Donderdagmiddag, 16.00-18.00 uur.

Lisse, Eikenlaan 2A (De Beukenhof)

  • Woensdagavond, 19.30 – 21.30 uur

Deventer, Ramelestraat 6M (De Rozenfabriek)

  • Woensdagochtend, 9.30 – 11.30 uur

Meer weten of aanmelden?

2 + 12 =