Mijn zoontje durft niet te logeren…

In de NRC Next van 25 oktober jl. las ik in de rubriek “Opgevoed” het verhaal van een jongetje van 10 jaar met verlatingsangst:

Moeder: “Ik ben een alleenstaande moeder met drie kinderen. Mijn jongste, een jongetje van 10, heeft last van verlatingsangst. Zo vindt hij afscheid nemen op school ’s ochtends nog steeds moeilijk. Ook wil hij nooit ergens logeren. Heel soms probeert hij het, maar dan moet ik hem toch ophalen ’s avonds omdat hij naar huis wil. Ik moet af en toe voor mijn werk ergens overnachten en dan is het handig als hij naar zijn oma of mijn broer kan, maar dat wil hij pertinent niet.”

Dit is nou typisch een probleem waar ik als homeopaat graag mee aan de slag ga. Zo’n probleem waar de huisarts geen oplossing voor heeft, maar dat zowel het kind als zijn moeder veel last bezorgd.

Homeopathie kent geen “one size fits all” oplossing. Het juiste homeopathische middel past niet alleen bij de klacht, maar ook bij de persoonlijkheid van het kind. Dus in een eerste consult bespreek ik beide zaken uitgebreid met de ouder(s) en het kind.

Van belang in dit verhaal is de bestaansduur van de klachten en een mogelijke oorzaak voor het ontstaan van de emotie (angst), denk bijvoorbeeld aan echtscheiding van de ouders, een ziekenhuisopname, een overlijden, een stressvolle zwangerschap en/of geboorte.

Een kind van 10 jaar dat afscheid nemen op school nog steeds moeilijk vindt, is opmerkelijk. Het heeft een leeftijd waarop kinderen verstandelijk heel goed kunnen beredeneren dat hun moeder heus wel terug komt aan het einde van de schooldag. Toch is er iets in dit jongetje waardoor het voor hem moeilijk blijft. En dat “iets”, daar gaat het om, dat “iets” is wat in dit kind gezien en geheeld wil worden.

Homeopathie kan weliswaar het verleden niet veranderen, maar kan wel helpen anders naar de dingen te kijken, waardoor de voedingsbodem voor de verlatingsangst of het heimwee weg genomen wordt en het kind weer frank en vrij door het leven kan gaan. En dat gun ik ieder kind!

Herken je jouw kind in dit verhaal? En wil je weten of ik jullie kan helpen? Vraag een gratis 15 minuten Skype consult aan en stel al je vragen.